Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Έγκλημα κατά της Ελλάδας

Το μάθαμε κι αυτό. Είμαστε πολύ τυχεροί που διαθέτουμε τέτοιους φωστήρες. Τι θα κάναμε χωρίς αυτούς; Ποιος θα μας ενημέρωνε, πάντοτε αντικειμενικά, έστω υπεύθυνα, για τα αθλητικά τεκταινόμενα; Και ειδικά για εκείνα που δεν τα πιάνει εύκολα το μάτι και πρέπει να είσαι χωμένος μέσα στα πράγματα για να γνωρίζεις την αλήθεια.


Ο Αστέρας Τρίπολης, λοιπόν, και η Ξάνθη είναι υπεύθυνοι για την κατρακύλα της Ελλάδας στην κατάταξη της Ουέφα. Συμφωνούμε, πιστεύω, όλοι. Μηδενός εξαιρουμένου. Κι αφού βρήκαμε τους μοναδικούς υπαίτιους, προτείνω να τους στείλουμε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Έτσι, για παραδειγματισμό. Για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Το γεγονός ότι τέτοιες απόψεις προέρχονται από δημοσιογράφους που υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό, είναι αγνή σύμπτωση. Δεν θέλω κουταμάρες. Και καλά, δηλαδή, ότι ο Ολυμπιακός, λόγω της διαφαινόμενης πτώσης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη, κινδυνεύει να χάσει τα 25 εκατομμύρια που παίρνει γκαραντί ως ισόβιος πρωταθλητής. Αυτά είναι κακοήθειες. Ο Ολυμπιακός, όπως και οι φίλα προσκείμενοι δημοσιογράφοι, έχει αποδείξει πολλάκις, και μάλιστα ποικιλοτρόπως, ότι σκέφτεται αποκλειστικά το συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ας γίνω, όμως, και λίγο κυνικός. Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς ασχολούμαστε με το αν θα βγάζουμε τέσσερις, πέντε ή έξι ομάδες στην Ευρώπη; Σιγά τα ωά. Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι. Επικρατούν πιο άμεσες προτεραιότητες. Αλλά το να μην παίρνει τα 25 εκατομμύρια ο Ολυμπιακός και να τα βάζει απευθείας στην τσέπη, συνιστά έγκλημα κατά της Ελλάδας (sic!) και δεν γίνεται να περάσει έτσι απλά. Καταραμένα προκριματικά! Έστω κι αν σε αυτά θα αντιμετωπίζει υποδεέστερη ομάδα και σε περίπτωση αποκλεισμού θα είναι άξιος της μοίρας του. Όπως άξιοι της μοίρας είμαστε όλοι εμείς, συμπεριλαμβανομένου εμού του ιδίου, που ασχολούμαστε με ένα μίζερο προϊόν το οποίο διέπεται από μια νοσηρή νοοτροπία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Υ.Γ1 Από τον Κώστα Καίσαρη: «Επαφές έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος µε Σηµίτη και Παπανδρέου για να δώσουνε το παρών» και να µιλήσουνε στην εκδήλωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την 3η Σεπτεµβρίου. Να πούνε δηλαδή τι; Οτι η µεγάλη δηµοκρατική παράταξη έρχεται από πολύ µακριά και πάει πολύ µακριά; Και ποιος τους ακούει; Ποιος τους παίρνει στα σοβαρά; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που υπάρχει σήµερα, δεν είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η σφραγίδα έχει µείνει. Και ο τίτλος. Σαν να κάνει δηλαδή αύριο γιορτή στον Παναθηναϊκό ο Αλαφούζος. Και να φωνάξει τα δύο µεγάλα σύµβολα της πολυµετοχικότητας: Τον Βγενόπουλο και τον Βαρδινογιάννη».

Υ.Γ.2 Ο τουρισμός, όπως η ίδια η Ελλάδα, διαθέτει δυο όψεις: μία καλή και μία κακή. Η καλή συνοψίζεται στο ότι -μαζί με την ναυτιλία- αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας. Και φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα έχει ''βουλιάξει'' από (αλλοδαπούς) τουρίστες. Η κακή έγκειται στο ότι έχουμε μείνει -ακόμα!- στον τουρισμό του 1960-1970. Με τη χώρα να διαφημίζει τα 3 S: sea, sun, sand. Αν και για κάποιους προστίθεται και ένα τέταρτο, το sex. Τέλος πάντων. Εν έτει 2013, λοιπόν, δεν βρισκόμαστε σε ικανή θέση να επενδύσουμε ουσιαστικά πάνω στον τουρισμό. Κι αυτό το μοτίβο ισχύει από τις διαφημιστικές καμπάνιες της χώρας στο εξωτερικό μέχρι τις συμπεριφορές ορισμένων Ελλήνων (π.χ. καταστηματάρχες, ταξιτζήδες, υπάλληλοι αρχαιολογικών χώρων) που η μόνη ξένη γλώσσα που γνωρίζουν είναι αυτή της κουτοπονηριάς. Εκτός αν θεωρούμε σωστό και θεμιτό, π.χ., να έρχονται τουρίστες, κυρίως αλλοδαποί αλλά και ημεδαποί, σε αρχαιολογικούς χώρους και να τους βρίσκουν κλειστούς. Οι λόγοι προσδιορίζονται στο ομολογουμένως αξιοπερίεργο ωράριο και στις λαμπρές απεργίες. Όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στην Ακρόπολη, με ένα πανό του ΠΑ.ΜΕ. να στολίζει τον Ιερό Βράχο. Τζάμπα τα χιλιάδες χιλιόμετρα των Κινέζων και των Ιαπώνων. Πρωτοφανή πράγματα. Μιλάμε για ένα πρωτόγονο είδος τουρισμού. Το θέμα, επομένως, δεν εξαντλείται στην έλευση του τουρίστα. Αυτό είναι το εύκολο. Πάντοτε θα έρχονται τουρίστες. Ανεξαρτήτως ποιος είναι Υπουργός Τουρισμού και πόσα λεφτά ρίξαμε στην διαφημιστική καμπάνια. Η εγγενής αξία της Ελλάδας το εξασφαλίζει. Το θέμα είναι ο ίδιος τουρίστας να ξανάρθει. Να μείνει ικανοποιημένος και να προτιμήσει εκ νέου τη χώρα μας. Αυτό είναι το δύσκολο. Δεν πειράζει, όμως. Θα τα φτιάξει όλα η Όλγα (γυναικάρα!).

Υ.Γ.3 Δεν ξέρω πόσοι από εσάς ακούσατε το παρακάτω περιστατικό. Ένας νεαρός, 18 χρονών, ανέβηκε στο τρόλεϊ. Κάποια στιγμή μπουκάρει ένας ελεγκτής και του ζητάει το εισιτήριο. Ο νεαρός δεν είχε. Και τι έκανε; Άνοιξε βίαια την πόρτα του τρόλεϊ και πήδηξε! Με το όχημα εν κινήσει! Και το μοιραίο έγινε. Μιλάμε για την απερισκεψία του αιώνα. Τα θέματα που ανατέλλουν είναι αρκετά. Ας εξετάσουμε μερικά. Πρώτον, αν δεν είχε εισιτήριο, έστω χρήματα για την αγορά αυτού, γιατί ανέβηκε στο τρόλεϊ; Είναι προφανές ότι η επιβίβασή του ήταν συνειδητή. Δεύτερον, μόλις ο ελεγκτής του ζήτησε το εισιτήριο, αυτός ζύγισε τις επιλογές του και σκέφτηκε ότι η βέλτιστη λύση είναι να πηδήξει από το κινούμενο όχημα; Όσο άκομψος, αγενής ή σκληρός και να ήταν ο ελεγκτής, τέτοιο πράγμα δεν κάνεις. Αν δεν ήθελε να πληρώσει συνειδητά το κόστος του εισιτηρίου, παίρνοντας το ρίσκο του ελέγχου, δηλαδή την αποδοχή της ποινής που ορίζει ο νόμος, γιατί επέλεξε τον συγκεκριμένο τρόπο μεταφοράς; Τρίτον, γιατί συνέλαβαν τον οδηγό και τον ελεγκτή; Τι ευθύνες φέρουν αυτοί, που ο νεαρός δεν είχε μυαλό στο κεφάλι του; Εξ αμελείας και κουταμάρες. Γιατί πρέπει να μεταθέτουμε πάντα τις ευθύνες; Τέταρτον, το ότι κάποιος δεν έχει λεφτά, ή δεν θέλει να δώσει λεφτά, δεν σημαίνει ότι η παρανομία νομιμοποιείται. Δεν υπάρχει τέτοιο επιχείρημα. Ούτε άλλοθι. Όταν παρανομείς, οφείλεις να υποστείς τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Τι σημαίνει ότι κάποιοι είναι θιασώτες του αντιεξουσιαστικού κινήματος; Πέμπτον, και τελευταίο, είμαι από τους πρώτους που ουρλιάζουν ότι οι τιμές των εισιτηρίων είναι εξωφρενικά υψηλές. Αλλά, και πάλι, δεν αποτελεί δικαιολογία για την πράξη του. Νταξ, κρίμα, πραγματικά κρίμα που ένας νέος άνθρωπος έχασε, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, τη ζωή του, αλλά, σας παρακαλώ, μην καταργήσουμε ολοκληρωτικά τη λογική. Είναι ένα από τα λίγα εφόδια που επιβάλλεται να διατηρήσουμε.

Υ.Γ.4 Δεν έχει σημασία που ο Π.Α.Ο.Κ. χρειάστηκε την επιστράτευση αγνών συγκυριών για να συμμετάσχει (;) στα play off  του τσου λου. Θεωρώ ότι η ομάδα δεν είναι έτοιμη για τέτοιο επίπεδο, αλλά θα χαρώ αφάνταστα αν καταφέρει να περάσει το δύσκολο εμπόδιο της Σάλκε. Αυτός που δεν (πρέπει να) χάρηκε ιδιαίτερα, πάντως, είναι ο Μαρινάκης.

Υ.Γ.5 Ξεκινάει το ελληνικό πρωτάθλημα. Και τι πρωτάθλημα! Το πιο cult πρωτάθλημα της Ευρώπης!

Υ.Γ.6 Αποχωρώ. Θα εκδράμω εις το γραφικό Λεωνίδιο. Για πέντε ολόκληρες μέρες. Επομένως, όσοι πιστοί αναγνώστες θέλετε να αφήσετε ένα σχόλιο, να είστε σίγουροι ότι θα απαντηθεί, πάντοτε με χαρά, κατόπιν της επιστροφής εμού. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

Υ.Γ.7 Το είχε ποστάρει σε ένα σχόλιο ο Νικόλας. Και το ερωτεύτηκα!



7 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κωστή και Χρόνια Πολλά,μέρα που 'ναι!
    Πολύ ωραία τα λες γενικώς και θα σου το κλέψω.
    Να περάσεις καλά φίλε και μην ξεχνάς φέτος θα 'χουμε και ντέρμπι γιγάντων Αρης-Παναιτωλικός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΓ4,αν ειναι ξύπνιοι,ας γεμισουν την Τούμπα,τουλάχιστον να βγάλει λεφτά η ομάδα,αφού ετσι κι αλλιώς αντικειμενικά απέναντι στη Σάλκε δεν εχουν καμιά τυχη...
    ΥΓ5,να καλοπεράσεις:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. VAD, η Τούμπα είναι τιμωρημένη, δεν μπορεί να γεμίσει.

    Υπεύθυνη για την κατρακύλα της Ελλάδας στην κατάταξη της Ουέφα είναι η Πανάθα. Όλα τα ρέστα είναι μπούρδες.

    Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον 1ο χρόνο χαίρονται λέει ο θυμόσοφος λαός. Ντάξ', κράτησε 15 χρόνια η κλοπή αλλά ήρθε η ώρα να γευτούν το πικρό ποτήρι οι Γελάκτικος.

    Ρεπορτάζ του πωπού για τον νεκρό στο λεωφορείο. Που το πιθανότερο είναι να ήταν ένα τσογκλάνι που την είχε δει μαγκεψάμεν και δεν πλήρωνε. Γιατί δεν κατάλαβα να ήταν άνεργος ο πατέρας του. Αν είχε γίνει σωστή δημοσιογραφική δουλειά θα ξέραμε περισσότερα. Αλλά έχουν γεμίσει τα Μέσα μπουρδολόγους, που αντί να τους μηδενίζεται η κόλλα δημοσιεύονται οι μ@λ@κείες που γράφουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 4minister,σ'ευχαριστψ πολύ για τη διόρθωση,τόσο το χειρότερο για τους παοκτσήδες,να καταλάβουν τι οικονομική ζημιά κανουν στην ομάδα τους με τις συνεχεις τιμωρίες...

      Διαγραφή
  4. Χάρης

    Κάνθαρε, το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε γνωρίσει μια έξαρση επιτυχιών στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα πριν 15-20 χρόνια, με διαχρονικό έτσι κι αλλιώς μπροστάρη τον Παναθηναϊκό από πιο πριν (true). Μετά τον ΠΑΟ ανάλογες επιτυχίες σημείωσαν οι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, και σε μικρότερο βαθμό Πανιώνιος, Άρης, Ηρακλής, Λάρισα. Είχαμε όμως το παράδοξο ο πρωταθλητής Ελλάδος Ολυμπιακός, που αντικειμενικά είχε καλύτερη ομάδα και παίκτες από τους παραπάνω (έστω και με τις γνωστές αδυναμίες στην άμυνα) να παίρνει μονίμως τον πούλο (συγγνώμη για την έκφραση, αλλά τα λέω όπως είναι) στας Ευρώπας. Δεν είναι μόνο οι διάφορες 5άρες και η θρυλική 7άρα από τα δευτερότριτα της Γιουβέντους. Ακόμα και ομαδούλες (Μόλντε, Χέρενφεν, Ρόζενμποργκ θυμάμαι πρόχειρα) όταν χρειάζονταν την νίκη, απέναντι στον Ολυμπιακό τα κατάφερναν πάντα. Και οι Γελάκτικος, όπως λέει εύστοχα ο Υπουργός πιο πάνω, έχτισαν τον μύθο της ομάδας που δεν μπορεί να κάνει έστω ένα διπλό στο Τσου Λου για κοντά 10 χρόνια (ένας μύθος που έκανε τον Σερ Άλεξ να πει το πασίγνωστο και υποτιμητικό "πρέπει να προσέχουμε όλους τους αντιπάλους μας το ίδιο, είτε την Ρεάλ είτε τον Ολυμπιακό"). Και μ' αυτά και μ' αυτά, με το πρωτάθλημα μόνιμα κλεμμένο από το 1997 με την Παράγκα και πλέον εξασφαλισμένο άνευ ανταγωνισμού, λένε οι θρυλάρες του κώλου με περίσσειο θράσος ότι φταίνε οι άλλοι που ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ξεβολευτεί σε 2-3 χρόνια, και να ξεκινά προετοιμασία τον Ιούνιο αντί για τον Ιούλιο, πέρα από το άγχος των κληρώσεων. Και έστω ότι ο Ολυμπιακός, λόγω της καλής του συγκομιδής βαθμών, κληρώνεται με παρτάλια. Είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι κάποια στιμγή το μπαμ του αποκλεισμού θα έρθει. Και τότε το πρωτάθλημα θα αποκτήσει ουσιαστικό ενδιαφέρον για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, καθώς σίγουρα ο Μαρινάκης δεν έχει δείξει ότι θέλει να βάζει τρελά λεφτά από την τσέπη του και η ομάδα θα αποδυναμωθεί. Και λιγότερα λεφτά σημαίνει λιγότερη κόκκινη Παράγκα.

    Δεν υπάρχει Τουρισμός στην Ελλάδα, αλλά κάτι κάλπικο. Αντί να σε εξυπηρετούν, οι διάφοροι εργαζόμενοι στον τουρισμό θεωρούν ότι σου κάνουν και χάρη από πάνω. Και με το γνωστό περιστατικό στην Ακρόπολη, δηλώνω ότι είναι κρίμα που τέτοια ξακουστά αρχαία μνημεία βρίσκονται στα χέρια και στο έλεος των σύγχρονων Ελλήνων.

    Όσο για τον νεαρό που σκοτώθηκε στο τρόλεϋ, άλλοι λένε ότι πήδηξε αυτός από το όχημα εν κινήσει, και άλλοι λένε ότι τον πέταξε ο ελεγκτής (εξ ου και η σύλληψη του οδηγού και του ελεγκτή), δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη. Εφ' όσον δεν είχε λεφτά πάνω του (που δεν το πιστεύω, όλοι οι τσαμπατζήδες μίζεροι είναι και κλαψιάρηδες για ένα εισητήριο, και σκάνε 50ευρα στα μπουζούκια μετά), δεν έπρεπε να ανέβει στο λεωφορείο. Απλά πράγματα. Και άρχισαν οι γνωστοί κάφροι/γραφικοί να λένε τα αντιεξουσιαστικά τους. Άσε, δεν έχω όρεξη για περισσότερα σ' αυτό το θέμα. Απλά λυπάμαι την μάνα του παιδιού αυτού.

    Καλή χρονιά να έχουμε, αλλά μάλλον θα χάσω την πρεμιέρα του Απόλλωνα κόντρα στον Άρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν πιστεύω ότι ο ελεγκτής τον πέταξε έξω με το ζόρι (κι εγώ το άκουσα - μάλλον φήμες είναι). Έτσι στην ψύχρα που φαίνεται πολύ κάπως. Δε φταίει ο ελεγκτής, κρίμα για το παληκάρι αλλά φταίει το μυαλό του...

    Για το κανονικό σκέλος δε θέλω να πω, εκνευρίζομαι με τέτοιες καταστάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου, Ζείδωρον! Χρόνια Πολλά και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Καλά να περνάς!

    VAD, το ποδόσφαιρο μας έχει αποδείξει ότι όλα γίνονται!

    Υπουργέ, δεν ξέρω αν είναι ο Παναθηναϊκός ή ο Πανιώνιος, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι στην Ευρώπη βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι. Δυστυχώς, θα το καταλάβουμε με το ζόρι. Για τον νεαρό μου φαίνεται παράλογο να πηδάει από ένα κινούμενο όχημα. Από όπου και να το πιάσω. Κι ακόμη πιο παράλογο να τον έσπρωξε ο ελεγκτής.

    Χάρη, η πορεία του Ολυμπιακού στο τσου λου, και γενικά στην Ευρώπη, δεν είναι τυχαία. Δεν πρόκειται για αγνές συμπτώσεις. Η ΠΑΕ ήθελε να τσεπώσει τα μύρια και τέλος. Μιλάμε ότι αυτή η ομάδα έχει εισπράξει πάνω από 150 μύρια από την Ευρώπη. Και μάλλον γράφω λίγα. Το μυαλό εκεί ήταν. Ποτέ δεν νοιάστηκε για ευρωπαϊκές πορείες. Ποτέ! Όλο το βάρος έπεφτε στο πως θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους. Όλα τα υπόλοιπα ήταν για λαϊκή κατανάλωση. Και δυστυχώς για αυτήν την κατάταση (συν)ευθύνονται οι δημοσιογράφοι και ο κόσμος. Έχεις απόλυτα δίκιο ότι κάποια στιγμή θα έρθει η γκέλα και το μπαμ του αποκλεισμού. Και τότε θα κατηγορούμε όλοι το ψηλό χορτάρι, την σκληρή προετοιμασία, το καλοκαίρι, τα μπικίνι και το βαρύ φαγητό. Με λίγα λόγια, λοιπόν, ίσως η διαφαινόμενη πτώση της Ελλάδας στην βαθμολογία της Ουέφα να είναι ευεργετική για ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Πιο αξιοκρατικό, πιο δίκαιο, πιο ποιοτικό. Για τον τουρισμό, θα μπορούσαμε να δώσουμε την οργάνωση/διαχείριση των Μνημείων σε Γερμανούς ή, έστω, κάποιους άλλους ξένους. Άλλη λύση δεν βλέπω στον ορίζοντα. Αφού μόνοι μας τα κάνουμε σκατά. Για το περιστατικό με τον νεαρό, αποκλείω το ενδεχόμενο να τον έσπρωξε ο ελεγκτής. Τότε θα μιλούσαμε για ανθρωποκτονία από πρόθεση! Αλλά όχι και να αγιοποιήσουμε έναν άνθρωπο, όσο νεαρός και να ήταν, για μια βλακώδη ενέργειά του, ή να το παίξουμε αντιεξουσιαστές. Αν θέλουν κάποιοι να το παίξουν αντιεξουσιαστές να πάνε να μετακομίσουν στην Αφρική και να μείνουν με κάποιες τοπικές φυλές. Ούτε φόρους θα πλρώνουν μήτε εισιτήρια θα ακυρώνουν.

    Πρόεδρε, μα είναι δυνατόν να τον πέταξε έξω με το ζόρι από ένα κινούμενο όχημα; Πλάκα κάνουμε; Ανούσια μετάθεση ευθυνών. Λες και με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή την υποχρεωτική τιωμρία κάποιου, δείχνουμε στο κοινό ότι δουλεύει η Δικαιοσύνη.

    Να περνάτε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...