Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Βουβουζέλα και μετριότητα

Σκεφτόμουν τι μου έμεινε από το μέτριο μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Σίγουρα όχι το ίδιο το μουντιάλ, ούτε οι ομάδες που έλαβαν μέρος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Πρώτο και καλύτερο, λοιπόν, αυτές οι καταραμένες βουβουζέλες. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μόδα θα μείνει στη Ν. Αφρική και δεν θα έρθει εις τας Ευρώπας. Αδυνατώ να φανταστώ - έστω και για πλάκα - δυνατές έδρες να μεταμορφώνονται σε βουβουζελογήπεδα. Κάτι τέτοιο θα σημάνει την αρχή του τέλους για τις ομάδες που έχουν καυτές έδρες.

Όπως τέλος φαίνεται να μπαίνει και στα επιθετικά συστήματα. Όλες μα όλες οι Εθνικές πόνταραν στα στημένα. Ειδικά, αυτές που δεν διαθέτουν δημιουργικούς παίχτες στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στα στημένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Εθνική μας ομάδα. Η καραγκουνιάδα έχει μετατραπεί σε επιδημία. Ο καθείς πέφτει κάτω σαν βετεράνος του Βιετνάμ μπας και πάρει κανά φάουλ λίγο έξω από την περιοχή ή κανά πέναλτυ. Θα μου πεις τι περίμενες ρε μάγκα; Οι παίχτες που μπορούν να δημιουργήσουν είναι λίγοι, τα πνευμόνια έχουν μπουκώσει και οι προπονητές πετάνε αετό. Οι παίχτες ''ορχήστρες'' έχουν τελειώσει προ πολλού. Αν δεν γίνεται ομαδική δουλειά δεν προχωράς στη διοργάνωση. Νόμιζε ο Μαραντόνα ότι ο Μέσι θα πάρει από το χεράκι αυτό το πράγμα που λέγεται Αργεντινή μέχρι τον τελικό. Ή μήπως περίμενε ο Κεϊρόζ ότι ο - βάφω νύχια και βγάζω φρύδια - Κριστιάνο θα σπρώξει την Πορτογαλία μπροστά; Και μιας που αναφέρθηκα σε αυτούς τους δυο αν θέλουν να γίνουν ποδοσφαιρικά αθάνατοι μόνο από τέτοιου είδους διοργανώσεις μπορούν. Τα υπόλοιπα είναι παροδικά.

Έκπληξη μου προξένησε το γεγονός ότι μολονότι σε αυτό το μουντιάλ έλαβαν μέρος σπουδαία ονόματα της προπονητικής ελάχιστοι κατάφεραν να δικαιώσουν την φήμη τους. Κακή επικοινωνιακή πολιτική, λάθος τακτικές, άστοχες και καθυστερημένες αλλαγές. Και να δεχτώ ότι ο Καπέλο και ο Λίπι έχουν παρουσιάσει έργο στην καριέρα τους. Ο Ντιέγκο ή ο Ντομενέκ τι έχουν να μας επιδείξουν; Αστρολογίες, μπαρούφες και αλαζονεία ίσως. Υπήρχαν όμως και εκλάμψεις.

Από κει και πέρα βαρέθηκα να ακούω από δημοσιογράφους, εκφωνητές, αρθρογράφους, σιδεράδες, μηχανικούς αεροσκαφών, χασάπηδες και βοθρατσήδες για την Jabulani. Ρε λακαμάδες εμείς παίζαμε τόπι με κουτάκια αναψυκτικών και ρολό εφημερίδων και εσείς έχετε κάτι στρογγυλό με αέρα να κλωτσάτε και φωνάζετε; Προσωπικά έχω παίξει μπάλα με οτιδήποτε μπορώ να κλωτσήσω και το να ακούω επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να κλαίγονται για την μπάλα μου φαίνεται τραγικό. Βγες και πες ότι είσαι άσχετος. Βγες και πες ότι είσαι μανταλάκιας. Βγες και πες ότι αδυνατείς να κάνεις κοντρόλ. Μην μου κατηγορείς την μπάλα. Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι πολύ απλά οι τερματοφύλακες ήταν κάτω του μετρίου. Βαζελίνη στα χέρια, κακές εκτιμήσεις και το χειρότερο όλων κακές τοποθετήσεις. Το βασικό για έναν τερματοφύλακα είναι να ξέρει πως να τοποθετήσει το κορμί του στην εκάστοτε φάση, ειδάλλως αντίο ζωή. Ή μήπως φταίει η μπάλα που ο Γκόμεζ της Γερμανίας δεν ξέρει να κάνει κοντρόλ;

Και για να κλείσω το θέμα Jabulani, το μόνο κακό που πρόσφερε αυτή η μπάλα είναι ότι έδωσε άλλοθι σε πολλούς για να κλαίνε. Σε άλλους όμως έδωσε το δικαίωμα να αμφισβητήσουν το χέρι του Θεού. Λουίς Φαμπιάνο και Λουίς Σουάρες με την βοήθεια των άνω άκρων τους βοήθησαν τις ομάδες τους και ανάγκασαν τον Ντιεγκίτο να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Α ρε Ντιέγκο σε αυτά είσαι μανούλα, από προπονητική όμως άστα. Μια σχολή μόνος σου είσαι που διδάσκει πως να παίζετε με τέσσσερα σέντερ μπακ στην ευθεία. Εσύ κι ο Κίκε Ερνάντεθ.

Εν κατακλείδι, σε αυτήν την διοργάνωση διαπίστωσα ότι η ποδοσφαιρική πραγματικότητα υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια. Όλα είναι δύσκολα και αμφίρροπα κι αν το παίξεις αλαζόνας και υπερόπτης θα το πληρώσεις και δεν θα ξέρεις από που σου ήρθε. Κερδισμένος είναι αυτός που θα έχει δουλέψει πάνω στην τακτική και στην ομαδικότητα και όπως έχω γράψει σε παλαιότερο άρθρο οι παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου περνάνε κάμψη. Θα έρθει η ώρα που ομάδες όπως Γκάνα, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ακτή Ελεφαντοστού θα κάνουν το μπαμ. Προς το παρόν όμως το ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου εξακολουθεί να παίζεται από ευρωπαϊκές Εθνικές.

Υ.Γ.1 Με το πέρας του Μουντιάλ προσγειωνόμαστε στην ελληνική πραγματικότητα, όπου έχουμε αρκετό μαμ. Το πρώτο άρθρο (που θα γράψω μόλις βρω χρόνο) θα αφορά την ποδοσφαιρική αρρώστια.

10 σχόλια:

  1. απολυτα μα απολυτα μα απολυτα σωστος
    παγκοσμιο του αισχους και σε δυο χρονια ευρωπαικο της πλακας
    με τις ευλογιες της μισελους
    ωραιο το παραδειγμα με το κουτακι και το κουκουναρι
    λατρεις του ωραιου εισαι κανθαρε του ευγενες
    αλλα δυστυχως τα αισχη που εγιναν στο μουντιαλ γιατι αυτο με τις διαιτησιες ηταν αισχος
    θα ξεχαστουν και θα ασχολουμαστε με παραγκες
    δεν ειδε κανενας το χαλι που επικρατουσε κανενας
    μονο στο ελλαντα συμβαινουν
    ας κοιταξει ο καθενας την καμπουρα του το σεμπτεμβριο και να αναρωτηθει
    αγαπαει το αθλημα που λεγεται ποδοσφαιρο
    η βρισκει διαφυγη απο την μιζερια του ?
    και επειδη δεν μπορει να επιβληθει καπου προσπαθει να γινει καποιος μεσα απο τις αδικιες της μπαλας
    γιατι ο αθλητισμος ειναι η ιδια μας η ζωη
    γεματη αδικιες τις οποιες ομως τις πολεμουμε
    και ποτε γινεται αυτο
    οταν εχουμε κανει αυτοκριτικη
    καλημερα εν χριστο αδερφε
    ααααααααααααααααααααα
    εχω μπεσα την πεμπτη ολεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε
    ερχεται ο μιραλας και ο μοντεστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα φίλε Κάνθαρε.

    Πολύ κακό θέαμα από όλους. Μοναδικό παιχνίδι που είδαμε λίγη μπάλα ήταν το Γερμανία - Αγγλία. Όσο για τον Μέσι, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Μαραντόνα. Κι αυτά που λένε κάτι ανίδεοι όπως ο Σακελαρόπουλος ότι τον έχει ξεπεράσει είναι του κώλου. Ο μεγάλος ο παίχτης πρέπει να είναι και ηγέτης. Τώρα λέει ότι δεν έπαιξε στη θέση του. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Δηλαδή δεν μπορούσε να κάνει μία ντρίπλα και να βγάλει μία πάσα; Και τί πρόβλημα είχε με τη θέση του; Σε ελεύθερο ρόλο τον είχαν. Ας μας πει που θέλει να παίζει να τον βάλουν. Μήπως θέλει να κάθεται πάνω στη γραμμή και να του δίνουν τη μπάλα να βάζει γκολ; Ή είσαι παίχτης ή όχι. Όσο για τον Μαραντόνα, δεν τον έβαλαν εκεί για προπονητή. Αυτή τη δουλειά την έκαναν οι άλλοι που ήταν πίσω του. Ο Μαραντόνα βρισκόταν εκεί για να βλέπουν οι παίχτες στον πάγκο το είδωλό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μονο καινούργειο που είδαμε σε αυτο το μουντιαλ ήταν το σύστημα της Χιλής...
    ΤΙΠΟΤΑ άλλο. Ισχύει πως το σύγχρονο μουντιαλ είναι το τσαμπιολί λοιπον. Βαρέθηκα να βλέπω ομάδες να προσπαθούν να πατεντάρουν την φετινή Ίντερ στο μουντιαλ.

    Για την τζαμπουλάνι διαφωνώ. Την έπαιξα και ο ίδιος και όντως είναι της πλάκας. Αν παέι ρπος το τέρμα με δύναμη ...γεία σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παει και το μουντιαλ και προσωπικα μου αφησε πολυ χλιαρες εντυπωσεις και πολυ λιγο θεαμα...ο τελικος ηταν μια μετριοτητα οπως και τα περισσοτερα ματς που παρακολουθησαμε αλλα τουλαχιστον το μουντιαλ το πηρε μια ομαδα που εχει απο τα πιο πληρη και ποιοτικα ροστερ...οσο για την ολλανδια αποδειχθηκε κατωτερη των προσδοκιων σε αυτο το μουντιαλ αν και περιμενα περισσοτερα απο αυτη...τελος βαρεθηκα να ακουω για τη τζαμπουλανι και η τζαμπουλανι το ενα και η τζαμπουλανι το αλλο...ελεος ας ειναι και σπορελαιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασικα, εμενα αυτο το μουντιαλ μου αρεσε πολυ περισσοτερο απο τα δυο προηγουμενα. Ηταν μερικα καλα ματς που θα εχουμε να θυμομαστε (να ναι καλα η Γερμανια και η Ισπανια κυριως, αλλα παραδοξως οχι στο μεταξυ τους παιχνιδι), ο Ντιεγκο, η Εθνικη μας με την οποια πολυ γελασαμε, ο προπονηταρας Μπιελσα, οι ποζες του Ροναλντο (που απορω πως εχει καταφερει να πεισει ακομα και τους προπονητες και τους συμπαικτες του οτι ξερει να χτυπαει φαουλ. Η μονη εξηγηση που δινω ειναι οτι τα βαζει στην προπονηση), οι πιο εκνευριστικοι κωλοπαιδαραδες Βραζιλιανοι ολων των εποχων, οι βουβουζελες, η αερομπαλα της διοργανωσης, η φτωχια, η πεινα και η εξαθλιωση λιγα μερα μακρια απο τα γηπεδα (για οποιον θελει να τα δει κι αυτα), ο Θεοφιλοπουλος και οι αποτυχημενες ατακες του, οι παικταραδες Ρομπεν και Σναιντερ, ο ακομα πιο παικταρας Φορλαν, αλλα και ολη η Ουρουγουαη, αλλα κυριως το γεγονος οτι εχουμε νεο τροπαιουχο.

    Η Ισπανια ειναι η μονη ομαδα που κερδιζε με 1-0 οχι επειδη επαιζε κατενατσιο, αλλα επειδη ολοι κλεινονταν πισω μπας και γλιτωσουν τη συντριβη. Το αξιζε το τροπαιο η Μπαρτσελ... η Ισπανια ηθελα να πω. Και το πηρε παρα το ξυλο των Ολλανδων και τις χαμενες ευκαιριες του Ρομπεν. Κι οπως ειχε πει κι ο Ζινταν παλιοτερα: "Οταν οι Ισπανοι αρχισουν να κερδιζουν, δεν θα σταματανε με τιποτα".

    ΥΓ: Νεος προεδρος του ΠΑΟ ο Κωνσταντοπουλος? Τι αλλο μενει να δουμε σ' αυτο το πρωταθλημα.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν και λόγω πίκρας που έχουμε γευτεί στο basket χάρηκα που η Ισπανία πήρε το κύπελλο, γιατί έδειξε ότι συνέχεια κυνηγούσε το γκολ χωρίς σκοπιμότητες και αμυντικούς προσανατολισμούς.
    Κατά τα άλλα, αν εξαιρέσεις τους άλλους 3 της τετράδας, όπως το είπες...βουβουζέλα και μετριότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Μαραντόνα, μέχρι την ηλικία των 22-23 ετών που είναι ο Μέσσι, δεν είχε κάνει τίποτε. Εκτός από ένα παγκόσμιο νέων. Άρα κατά μια έννοια ο 2ος τον έχει ξεπεράσει. Οι σοβαροί άνθρωποι όμως θα κρίνουν ένα παλαίμαχο με ένα σύγχρονο, όταν και ο 2ος κρεμάσει τα παπούτσια του. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ!

    Οι πληροφορίες λένε πως ο Μουστάκας και ο Ζαχαριάς πουλάνε ήδη μπάλες ανώτερες ποιοτικά της jabulani ...

    H διεθνής διαιτησία δεν είναι άμοιρη ευθυνών για το κακό ποδόσφαιρο που βλέπουμε. Όταν επιτρέπει το μαρκάρισμα "τραβώ φανέλα" πως θα γίνει παιχνίδι; Και δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Ελαστικότητα στις κάρτες, ειδικά αν πρόκειται να τιμωρηθεί παίκτης ευνοούμενης ομάδας, οπότε γίνονται πολύ περισσότερα φάουλ, και ένα σωρό άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η μετριότητα του Μουντιάλ ηταν μια απαντηση σ'αυτούς που γκρινιάζουν ότι μόνο στην Ελλάδα πάιζεται μετριο ποδοσφαιρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κωνσταντίνε για το μουντιάλ είναι υπεύθυνη η ΦΙΦΑ. Αναφορικά με την διαιτησία δεν περίμενα κάτι καλύτερο και δεν εκπλήσσομαι. Και όχι τα αίσχη και οι μετριότητες δεν λαμβάνουν χώρα μόνο σην Ελλάδα. Έχεις αγώνα αύριο!

    Μπάμπη ο Μαραντόνα μπήκε σε αυτή την θέση για να εμπνεύσει, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει να διαθέτεις και στοιχειώδεις ικανότητες, ειδάλλως πας ξυπόλητος στα αγκάθια. Θα δούμε αν τελικά ο Μέσι θα ξεπεράσει τον Ντιέγκο. Έχουμε ακόμα καιρό, αλλά για να το κάνει θα πρέπει στις επόμενες διοργανώσεις να μαγέψει.


    Μάγε μου θύμησες την Ίντερ και ήρθε στο μυαλό μου αυτό το πράγμα με την Μπάρτσα στην Βαρκελώνη. Α πα πα πα πα πα.
    Για την Τζαμπουλάνι δεκτή η άποψη σου.

    Πανσοφίξ ο τελικός ήταν μια σακατιά και μισή. Πολύ σπάνια θα δούμε τελικό και να πούμε τι ματ΄σαρα ήταν αυτή. Αντίθετα ο μικρός τελικος ποου πολύ θέλουν να καταργήσουν ήταν όλα τα λεφτά!

    Φάνστασμα δεν μπορώ να διαφωνησω σε αυτά που λες. Απλά διαφωνώ ελαφρώς στο γιατί η Ισπανία κέρδιζε με 1-0. Φυσικά και δεν έπαιζε κατενάτσιο, απλά αυτό το σύστημα με τις πολλες κοντινές πάσες από τον άξονα δεν σου δίνει το δικαίωμα για μεγάλα σκορ. Καλά είπες η Μπαρτσελόνα. Σε αυτήν την ομάδα στηρίχτηκε ο κάπελας και διακαιώθηκε. Ομοιογένεια και ομαδικότητα.

    Βασίλη μαζί σου είμαι, αλλά προσωπικά υποστηρίζω τα τεθωρακισμένα!

    Υπουργέ μου συμφωνώ ότι θα πρέπει να κρεμάσει παπούτσια για να συγκρίνουμε. Αλλά και πάλι αν το καλοσκεφτείς οι συγκρίσεις δεν είναι κάτι απλό. Άλλες εποχές, άλλες τεχνολογίες, άλλοι αντίπαλοι. 'Ισως τελικά η σύγκριση να είναι αχρείαστη.

    VAD αυτοί που γκρινιάζουν ότι μόνο στην Ελλάδα παίζεται μέτριο ποδόσφαιρο προφανώς δεν έχουν παρακολουθήσει ευρωπαϊκό. Άστους να νομίζουν ότι θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πέρα από τις φρικτές βουβουζέλες, ακόμα πιό φρίκη ήταν οι σχολιαστές. Λογοδιάροια, αρλουμπολογίες, ανούσιες λεπτομέρειες, σαχλά αστειακεια μεταξύ τους, ήταν η χειρότερη πινελιά του τηλεθεατή. Υπεράνω όλων όμως στην΄υπαρβάλουσα ανοησία, ο πουρουπουπού. Ο πλέον κουραστικός σχολιαστής. Το καλύτερο μου ήταν με τις απεργίες των δημοσιογράφων. Τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...