Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ζητείται πρωταθλητής κόσμου

Το πρώτο μουντιάλ που θυμάμαι ήταν της Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε το 1990. Αμυδρά το θυμάμαι, χωρίς πολλές λεπτομέρειες παρά μόνο τον τελικό και τον Σκιλάτσι που μάλιστα είχε βγει πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Το μουντιάλ του 1994 το θυμάμαι καλύτερα, όπου είχαμε και το εκλεκτό 4-4-2 της Εθνικής. Από κει και πέρα, τα επόμενα μουντιάλ έχουν μείνει χαραγμένα στην μνήμη μου και κάπως έτσι προκύπτουν αυτά που γράφω παρακάτω. Ίσως σε αυτό ευθύνονται και τα πορωτικά χαρτάκια της Panini που μάζευα κάποτε.

Το μουντιάλ εξιτάρει τους πάντες, μεταξύ των οποίων και μένα, αν και θεωρώ ότι είναι διοργάνωση χαμηλότερης δυναμικότητας από το Euro. Ας έχουμε υπόψη ότι σε αντίθεση με το Euro το μουντιάλ διοργανώνεται από την Fifa κι όχι την Uefa. Εντούτοις, βλέπεις άγνωστες ομάδες, άσημους παίχτες, διαιτητές από εξωτικές χώρες και γενικώς διαφέρει από αυτά που παρακολουθούμε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το ότι γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάτσουμε σαν δεινόσαυροι μπροστά από τις τηλεοράσεις και να βλέπουμε μπάλα, τρώγοντας παράλληλα εδέσματα προσεκτικά επιλεγμένα και μαγειρεμένα.

Αποτελεί όμως και τεράστια ευκαιρία για πολλούς παίχτες που θέλουν να πραγματοποιήσουν καλές εμφανίσεις και να τραβήξουν τα βλέμματα των μανατζαραίων. Πράγματι, σε τέτοιου είδους διοργανώσεις έχουν λάμψει κατά καιρούς πολλοί ποδοσφαιριστές που κέρδισαν μετέπειτα χρήματα, αλλά κυρίως φήμη. Κι αν θέλετε την γνώμη μου μέσα από αυτές τις διοργανώσεις μπορείς να γίνεις ''ποδοσφαιρικά αθάνατος''. Είτε με τα επιτεύγματα σου στο χόρτο, είτε επειδή κατέκτησες την χύτρα, είτε επειδή είχες κέφια και είπες να βάλεις κανά γκολ με το χέρι ή να βγεις από την εστία σου 35 μέτρα και μετά να κυνηγάς σαν χλιμίτζουρας τον αντίπαλο ή να παίρνεις χαζή κόκκινη κάρτα και μετά να σε μισεί ένα ολόκληρο έθνος ή να καρφώνεις τον αντίπαλο με κουτουλιά. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Αυτοί που δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν λόγω τραυματισμού ή λόγω κόντρας με τον προπονητή. Ειδικά η πρώτη περίπτωση είναι μεγάλη πίκρα. Να περιμένεις ένα τέτοιο συμβάν τέσσερα χρόνια και να τραυματίζεσαι.

Εκτός όμως από τους ποδοσφαιριστές υπάρχουν και οι προπονητές που περιμένουν πως και πως να πρωταγωνιστήσουν. Από κει που κάθονται ξένοιαστοι και βλέπουν ενίοτε κανά παίχτη κατά τη διάρκεια της σεζόν για να αποφασίσουν αν τους κάνει, ετοιμάζονται πυρετωδώς για να ''στήσουν'' την εκάστοτε Εθνική που προπονούν. Αμφιταλαντεύομαι για το αν οι προπονητές σε αυτές τις διοργανώσεις παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο, όσο σε συλλογικό επίπεδο, αλλά μόλις θυμάμαι τον Ρεχάγκελ και το 2004 τείνω να παραιτηθώ από κάθε παρόμοια σκέψη. Πάντως, από προπονητές σε αυτό το μουντιάλ δεν έχουμε παράπονο. Λαμβάνουν μέρος μερικά από τα κορυφαία ονόματα του χώρου, καθώς και πολλοί τεχνικοί με γνώση και εμπειρία. Φαίνεται ότι η γριά κότα έχει το ζουμί. Τελικώς νομίζω ότι το σημαντικότερο σε αυτά τα ματς είναι η εμπειρία. Και η παλιο-γερμανική αλεπού αν μη τι άλλο είναι μπαρουτοκαπνισμένη.

Όσο για το τι θα κάνει η Ελλάδα, επειδή είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος θέλω να πιστεύω ότι θα περάσουμε στον επόμενο γύρο. Στα φιλικά προετοιμασίας δεν τα πήγαμε καλά, αλλά δεν έχει σημασία. Η αρχή όμως είναι το ήμισυ του παντός. Κερδίζεις τους - έχω νέφτι στον κώλο - Νοτιοκορεάτες, τσεπώνεις τρία πονταλάκια και ελπίζεις ότι στα επόμενα ματς θα ''κλέψεις'' κανά βαθμό. Βασικά να παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας κι ό,τι θέλει ας κατεβάσει. Δεν έχω τρελές απαιτήσεις. Λογικά με πέντε παίχτες στην άμυνα θα είμαστε, οπότε υποθέτω ότι τουλάχιστον δεν θα ξεφτιλιστούμε. Το πρόβλημα όπως το κόβω βρίσκεται στα πλάγια μπακ (Σεϊταρίδης;) και στην μεσαία γραμμή, όπου δεν είναι απίθανο να δούμε τους Καραγκούνη και Κατσουράνη να παίζουν με κινητή μονάδα νεφρού, ενώ υπάρχει και ο Τζιώλης που συναγωνίζεται με βαπόρι για το αν μπορεί να στρίψει γρηγορότερα. Έχουμε και την αλλοπρόσαλλη Αργεντινή στον όμιλο που είναι ικανή να φάει γκολ από τον Πρίττα (Ολύμπιος Θεός) και μετά να πάει να το σηκώσει. Σίγουρα αποτελεί ομάδα αίνιγμα με τον - άσχετο κατά πολλούς - Μαραντόνα για προπονητή. Όπως αίνιγμα αποτελεί και η μπάλα του μουντιάλ, η οποία δέχεται βέλη από τερματοφύλακες και επιθετικούς!

Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε λίγες μέρες ξεκινάει ένα από τα πιο απρόβλεπτα μουντιάλ. Ειλικρινά, αδυνατώ να ξεχωρίσω κάποια Εθνική - πλην Ισπανίας - που να διαθέτει ικανό προπονητή και ποιοτικό ρόστερ. Σχεδόν όλοι έχουν δεδομένες αδυναμίες και αυτός είναι ο λόγος που θεωρώ ότι μπορεί να γίνει το μπαμ από ομάδες αουτσάιντερ. Γενικώς, έχω την εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια το επίπεδο των Εθνικών ομάδων έχει πέσει κατακόρυφα, γεγονός που κατά την ταπεινή μου γνώμη οφείλεται, εν μέρει, στο ξεζούμισμα των παιχτών καθόλη την διάρκεια της σεζόν. Πάντως, σε αντίθεση με τα μπασκετικά ισχύοντα σε αντίστοιχες διοργανώσεις, οι ποδοσφαιριστές - κουρασμένοι ή ξεκούραστοι - όταν τους καλεί η Εθνική δίνουν το παρόν όλοι τους. Εν κατακλείδι, αναμένω με λαχτάρα τα παιχνίδια, έχω ετοιμάσει το μουντιαλικό μενού και έχω ήδη ξηλώσει την κορομηλιά που βρίσκεται εδώ δίπλα. Έπεται η βερικοκιά. Καλή μας (ποδοσφαιρική) όρεξη!

Υ.Γ.1 Η αποστολή της Εθνικής Ελλάδας και των λοιπών ομάδων.

Υ.Γ.2 Τα avatars των ομάδων που συμμετέχουν.

Υ.Γ.3 Δείτε το εξαιρετικό καλεντάρι του μουντιάλ!

Υ.Γ.4 Τα πενήντα καλύτερα γκολ στην ιστορία των μουντιάλ!



Υ.Γ.5 Το μπόνους βιντεάκι που ακολουθεί περιέχει μια τεράστια διαχρονική αλήθεια που ξεστομίζει ο τεράστιος Αλκέτας: Σουτάρετε, έτσι μπαίνει το γκολ! Πόσο δίκιο να έχει άραγε;

17 σχόλια:

  1. κανθαρε εγω ζω για να δω το μενου του μουντιαλ.τι μπαλα και σαχλαμαρες τωρα???το θεμα ειναι τι θα φαμε.
    ρε συ εκει που λες ο τζιολης θα συναγωνίζεται απο γρηγοραδα το διαβασα αυνανιζετε.κοντα επεσα ε?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. katharos πολυ σώστο αυτό που λές για τα πλάγια μπακ αν και πιστεύω πως ο Ρεχάγκελ θα βάλει τον Τοροσίδη και θα καλυφθεί εκεί το κενό δυστηχώς όμως θα τον θυσιάσει αμα τον βάλει εκεί.παντως μπράβο στον ρεχάγκελ που πήρε τον τζιόλη γιατί νόμιζα πως είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο τι μαθαίνεις ομώς απο τον ρεχάγκελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάνθαρε Ωραίο το αφιέρωμα.
    @Θέμη. Έλα απο το σπίτι με τη άδεια τώρα να πλαντάξεις στο φαί. χαχαχα Θα πάειο το σουλάκι σύννεφο.
    Σοβαρά μιλάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω κάτι λίγες ενστασούλες. Να τις πω ή να σκάσω;
    1ον) Δεν το βλέπω να παίζουμε με 5 αμυντικούς. Ίσα με 8 μας βλέπω να κατεβάζουμε.
    2ον) Για την πιθανολογούμενη πρόκρισή μας στην επόμενη φάση: Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και ανάγεται πια στα θαύματα των θεών του Ολύμπου.
    3ον) Αυτό το πλάγιο μπακ Σεϊταρίδης τι ακριβώς είδος είναι; Ένα που ήξερα εγώ πριν κάτι χρόνια το έχουν βαλσαμώσει και βρίσκεται στο μουσείο κέρινων ποδοσφαιρικών ομοιομάτων. Αν είναι το ίδιο και το ζωντάνεψαν λόγω μουντιάλ, τη βάψαμε!
    4ον) Τον Καραγκούνη μη τον φοβάσαι. Προπονείται σε πισίνα. Ελπίζω μόνο να μας ορίσουν διαιτητές πόλο στα παιχνίδια μας.
    5ον) Το σπουδαιότερο απ' όλα όμως θα είναι αυτά τα καταραμένα τα εδέσματα. Με τι να συνοδεύσεις τους Κατσουροκαράγκουνους χωρίς να κινδυνεύσεις να πάθεις δυσπεψία; Γι' αυτό σε βρίσκω άδικο φίλε. Έγραψες τόσο ωραία και εμπεριστατωμένη ανάλυση και δεν αφιέρωσες ούτε μια παράγραφο σε γαστριμαργικές προτάσεις για τα ζεστά βράδια μπροστά στην τηλεόραση με τόσους Μόρες, Πρίττες, Αβραάμηδες και Καπετάνους απέναντί μας. Αυτό και μόνο αποτελεί λόγο διαβήματος προς τον Έλληνα πρέσβη στη Νότιο Αφρική. Θα ζητήσω να σε... ανακαλέσει :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέμη το φαγητό είναι ηδονή. Πάει και τέλειωσε. Για τον Τζιόλη πάντως δεν διάβασες και πολύ λάθος!

    GEORGE-yellow ο Γερμανός είναι πολύ μπροστά από μας. Άσε που έχει και το μυστικό όπλο που ονομάζεται Πριτίνιο!

    Gaurako γελάω μόνος μου! Άντε Θέμη τυχερέ!

    Αετόπουλο οι ενστάσεις σου είναι δεκτές, ιδίως η πέμπτη. Πάντως να ξέρεις ότι και λουκουμάδες θα έχει, στήθος κοτόπουλο με σος ροκφόρ και μανιτάρια, πατροπαράδοτα σουβλάκια, κανα τιραμισου και δεν συμμαζευεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγω φιλε Κανθαρε ειμαι φυσει αισιοδοξος, αλλα οπως εγραψα κιολας, η Ελλαδα δεν εχει καλους παιχτες και ο Χερ Οτο δεν παιζει ορθολογικα.. Καποτε ειχαμε στα χαφ Ζαγορακη, Μπασινα οι οποιοι τρεχανε ασταματητα (ειδικα ο πρωτος) και κοβανε τα παντα στο κεντρο. Σημερα, εχουμε Τζιολη (δυνατος αλλα πολυ λιγος), Κατσουρ που περπαταει και Καρα που δεν μαρκαρει πολυ. Σχεδον σε καθε ματς θα χανουμε το κεντρο. Για μενα μια λυση απο αυτους που υπαρχουν θα ηταν ο Τορο στα χαφ ωστε αφενος να μαρκαρει αφετερου να παιξει αριστερο μπακ ο Σπυροπουλος. Μακαρι δε, να επαιζε ο Πριττας αλλα δεν τον βαζει. Στην αμυνα οι καλυτεροι που εχουμε ειναι Παπασταθοπουλος (μακραν) και Κυριακος (αν και πολυ πεσμενος). Οποιος αλλος παιζει ειναι σφαλμα, με εξαιρεση τον Μορα, μονο ως τριτο στοπερ. Ο Βυντρα προτιμητεος απο Γιουρκα, που εχει να παιξει ποδοσφαιρο τρια χρονια. Οσο για την επιθεση, με το 4-3-3 του Γερμανου χαραμιζονται δυο επιθετικοι μας για τον απλο λογο οτι δεν ειναι εξτρεμ! Πιο σωστο θα ηταν ενα συστημα με δυο φορ, Σαμαρα και Γκεκα η Σαλπι. Τελος η μη παρουσια του Νινη ειναι εγκλημα, αφου ειναι μακραν οτι ποιοτικοτερο υπαρχει στην Ελλαδα αυτη τη στιγμη...

    Για τους λογους αυτους (συστημα, παιχτες) δεν βλεπω να περναμε, αντιθετα με του Νιγηρες που εχουν καλη ομαδα και ειναι -σχεδον- γηπεδουχοι και του Νοτιοκορεατες που ειναι "μηχανακια".

    Στα υπολοιπα, εγω παραδοσιακα υποστηριζω Ιταλια, Αργεντινη. Και οι δυο εχουν προβληματα (η μια δεν εχει παιχτες και η αλλη προπονητη!) αλλα θα δειξει.. Ισπανια, Ολλανδια, Βραζιλια οι πιο επιθετικες ομαδες, η Γαλλια μεγαλο ερωτηματικο (βλακας ο Ντομενεκ), πολλοι λενε για Αγγλια (δεν με πειθει), καμια δυο Αφρικανικες εχουν τυχη για τους "8", ενω για εκπληξη θα επελεγα Μεξικο, Δανια..

    Καλο Μουντιαλ να δουμε και καλη επιτυχια στην Εθνικη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάνθαρε συγχαρητήρια για το αφιέρωμα!

    Ελπίζω βέβαια να έχεις για το μουντιάλ διαφορετικά μενού, από ότι στα πλέι οφ με τον Άρη :Ρ

    Εγώ το πρώτο που θυμάμαι είναι το αμέσως επόμενο μουντιάλ με την Πηνελόπη την Αλεπού και το 0-10 στα γκολ....

    Φέτος θα πάμε καλύτερα πάντως, θέλω να πιστεύω!

    Και viva la albiceleste - αν και έχασε σε φιλικό από την εθνική καταλωνίας η οποία θα έπρεπε να κατεβαίνει στο μουντιάλ και να το σηκώσει βεβαίας βεβαίως ;)) http://www.youtube.com/watch?v=xyULNFRrk0k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάμε ρε Ελλαδάρα! Δεν μπορώ να περιμένω...:)πλακίτσα αν και τον όμιλο θα τον περάσουμε με τον γνωστό τρόπο, όπως ακριβώς τον περιέγραψε ο κάνθαρος.

    Βραζιλία και τα μυαλά στα κάγκελα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάνθαρε άσε τα φρούτα ήσυχα!
    Πού είναι οι μακαρονάδες με τις αστακο-καβουρο-δαγκάνες; Στη δίαιτα το'ριξες;

    Καλή όρεξη - καλή μπάλα! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. να σου πω την αληθεια κανθαρε
    δεν πολυβλεπω την διοργανωση της πλακας που λεγεται παγκοσμιο κυππελο
    το ενενηντα σταματησα επειτα απο αυτο που ειδα απο τον αληταρα τον μεξικανο που ασπρη μερα να μην δει
    ο καργιολης
    απο την μισελου στον μπλατερ και παει λεγοντας
    αντε να δω μονο την αργεντινη και την ιταλια
    και λιγο απο ουρουγουαη
    αυτο περιμενω με αγωνια το μουντομπασκετ με τους καινουργιους κανονισμους
    αλλα το αρθρο σου και οι γνωσεις σου ειναι τρομερες
    εμπαινεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ισπανία η καλύτερη ομάδα
    Αργεντινή η ομάδα που περιμένω πως και πως να δω
    Μεξικό η έκπληξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mike συμφωνώ σε αυτά που έγραψες για την Εθνική. Ο Πρίττας μου φαίνεται απαραίτητος στην εντεκάδα. Σίγουρα πρέπει να ενισχύσουμε το κέντρο μας γιατί δεν μας βλέπω καλά. Ευτυχώς έχουμε επιθετικογενείς παίχτες που μαρκάρουν π.χ. Χαριστέας, Σάλπι. Ένα 5-3-2 ίσως ήταν καλό με Νίνη πίσω από τους επιθετικούς, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αντέξουν τα ακραία μπακ. Από ευρωπαϊκές όμαδες πιστεύω πολύ την Ολλανδία και από Αφρική Γκάνα και Καμερούν. Δανία ε;

    Dimos El Grec ευχαριστώ! Το μενού είναι ιεροτελεστία. Από ολα θα χει ο μπαξές!

    Pavvou εδω έχουμε πάρει πρωτάθλημα Ευρώπης. Ποια Νιγηρία και Κορέα τώρα!

    Πορτιάτη όχι δεν το έριξα στην δίαιτα ακριβώς, αλλά έχω τα δεντράκια εδώ δίπλα τίγκα στους καρπούς! Για την ιστορία η κορομηλιά ξηλώθηκε εκ νέου όπως και η βερικοκιά.

    Κωνσταντίνε μουντιάλ και μετά μουντομπάσκετ. Φοβερό καλοκαίρι! Από Ουρουγουαη να προσέχεις τον Λόκο. Δήλωσε ότι θα αφήσουν και την ψυχή τους στο γήπεδο.

    Μπαλαδόρε στα χαρτιά ναι είναι η καλύτερη ομάδα. Η Αργεντινή μου φαίνεται ότι είναι ίσως η πιο αλλοπρόσαλλη ομάδα του μουντιάλ. Το Μεξικό το ανέφερε κι ο Mike, αλλα δεν εχω να πω κάτι. Δεν αποκλείω τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αραξτε αναπαυτικά
    φίλοι στις πολυθρόνες
    και απολαύστε ξένοιαστα
    με κέφι τους αγώνες

    και ποιός θα παίξει
    δεξιά ή πίσω δεν με νοιάζει
    δυο παγωμένες γρήγορα,
    η μπάλα μας φωνάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η Δανια ειναι καθαρα εμπνευση, αν και τα πηγε εξαιρετικα στα προκριματικα!
    Το Μεξικο ομως εχει πολυ καλη ομαδα, ειδικα απο τη μεση και μπροστα. Επισης για εκπληξη ξεχασα τη Σερβια, για την οποια εγραψα στο μπλογκ μου και η οποια επισης εκανε τρομερα προκριματικα και μπορει να φτασει ψηλα...

    Το Καμερουν που λες ειναι καλη ομαδα, αλλα ειναι στον ομιλο με Ολλανδια, Δανια. Οποτε η η Δανια, η το Καμερουν.. Η Γκανα μετρια, ακομη πιο δυσκολα αυτη, αφου ειναι με τη Σερβια..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου Φάνη με τα ωραία σου!

    Φίλε Mike πάσα έμπνευση δεκτή!

    Υ.Γ. Ωραία έκπληξη η Σερβία.

    Πάντως, το Ουρουγουάη-Γαλλία δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Όσο για το πρώτο ματς δεν μπόρεσα να το δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ασε,ο καθενας με τον καημό του,εσύ με το Μουντιάλ,εγω με τον Μπλατ που μου φεύγει,ε,τι να κανουμε,λείπουνε τα όβολα πια:((
    Καλημέρα από Ελλάδα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραίο άρθρο.Με αναμνήσεις.Προσωπικά έχω μνήμες από το 1994 κι έπειτα.Με λίγα λόγια R.Bagio Vs Βραζιλία,ο Escobar να πεθαίνει για ένα αυτογκόλ και ο "φτιαγμένος" Maradona να ουρλιάζει αναψοκοκκινισμένος στην κάμερα.

    Τώρα για την εθνική...Αφού στην ουσία παρέθεσες τις αιτίες που δεν έχουμε μέλλον στο τουρνουά πώς αισιοδοξείς για πρόκριση?Μάλλον πιστεύεις ακόμα στο άστρο... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...